Vítězové soutěže v grilování masa vyhrávají – např. rakovinu

Novinky EVU
Léto už je za rohem a grily všech velikostí a tvarů se zvolna připravují na akci. Ale stojí tento americký letní rituál za zdravotní rizika s ním spojená?

V grilovaném mase vznikají dva typy sloučenin způsobujících rakovinu: polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) a heterocyklické aminy (HCAa). PAHs jsou obsaženy v dýmu vznikajícím když odkapávající tuk způsobuje zášlehy plamenů a tento dým reaguje s masem na grilu.

Přítomnost PAHs ukazuje např. spálený spodek masa. PAHs pravděpodobně zvyšují nebezpečí rakoviny žaludku a střev.

PAHs se ale také vytváří při nedokonalém spalování paliv obsahujících uhlík, jako je např. dřevo, benzín, nafta, lihová paliva, uhlí, tuk, tabák. Čili výfukové plyny automobilů nebo cigaretový dým také obsahují PAHs.

HCAs vznikají při přípravě libovolného masa, je-li toto vystaveno vysokým teplotám nebo dlouhému vaření. Zatímco PAHs se vytváří na povrchu, tak HCAs vznikají uvnitř masa, takže je nelze odstanit. HCAs vznikají např. i při smažení masa.

Studie ukázaly, že obě dvě zmíněné skupiny chemických látek způsobují rakovinu. Bylo také dokázáno, častá konzumace grilovaného masa zvyšuje riziko některých druhů rakovin.

Navíc nedávné výzkumy ukázaly, že při grilování a smažení vznikají navíc i látky na bázi složitých glykogenů (AGEs), které zvyšují riziko nemocí srdce a cukrovky.

Výrobci grilů a prodejci masa samozřejmě v reakci na to přišli s řadou doporučení, jak grilovat „bezpečněji“, jak např. nedávejte maso přímo na hořící uhlí nebo oškrábejte spálenou vrstvu či omezte smažení za vysoké teploty. Jednou opravdu rozumnou možností však je vyhnout se masu úplně. Grilovat se dá samozřejmě i zelenina nebo náhražky masa jako sejtan, ale i u nich platí - rozhodně všeho s mírou…

[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 2] 1 2 3 4 5
| Autor: administrator | Vydáno dne 26. 06. 2007 | 14034 přečtení | Počet komentářů: 783 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek
Reklama
Nesmyslné antikampaně
Veganská strava je zdravá a bezpečná i pro malé děti - zneužití případu úmrtí dětěte ke kritice veganství

I děti mohou být vegany - výhrady k reportáži ČT

Vegetariánství škodí dětem? - shrnutí kausy hrůzostrašných článků v českém tisku
Naši sponzoři
Doporučujeme !
Internetová verze filmu "Vykořisťování Země" s českými titulky - jak konzumace masa škodí planetě Zemi, komentář čte sir Paul McCartney.
Nepřehlédněte
Nabízíme

Důvody proč
být vegetariány
Pravda o mase

filmy americké organizace PeTA s českými titulky na CD-ROM
Reklama
Nejčtenější články

Neexistuji vhodna data!

Tento web je vytvořen v phpRS